Scientia potentia est!
A mi jövőnk


Nyitólap | Profilom | Regisztráció | Kilépek | Belépés
Kedd, 2024-03-19, 12:29:50 PM
Az Ön belépési neve Vendég | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Vendég | RSS
Önismeret:Idézetek

Idézetek
Honlap-menü
Kérésem hozzád
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 22
Körkérdésünk
Szívesen részt vennék az élő klubnapokon
Összes válasz: 19
II. Körkérdésünk
Érdekelne Hírlevél?
Összes válasz: 20
Jelen vannak
Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Vendégek




34.228.7.237


A margarinok története

  A  II. világháború során kezdtek növényi olajokból tömegesen margarint gyártani, mert olcsóbb volt és jobban eltartható,
mint a vaj és szilárdabb, mint az étolaj.
Később, a 70-es évektől, a koleszterinek és az érrendszeri betegségek közötti összefüggések felismerése után az állati zsiradékok kiváltására, az „egészséges táplálkozás” jegyében ugrott meg  a fogyasztásuk.
Az volt az elképzelés, hogy ha az állati eredetű zsírsavakat növényi eredetűekre cserélik, akkor azok fogyasztása csökkenti majd a keringési és érrendszeri betegségek előfordulását.

Miért is van ez?

  A margarint a legolcsóbb olajból állítják elő, tekintve, hogy abból a szappanfőzéshez hasonlóan mindent kilúgozunk.
Hátramarad egy természetellenes anyag, melyet  Trans Fatty Acid (= transzzsírsav) néven ismert.
Hogy megsűrűsödjön, és ne tudjon megromlani, hidrogénezik, majd különböző vegyi ízesítők és színesítők hozzáadásával a vajhoz hasonlóvá teszik.
Így készül a margarin, ami végülis egy élelmiszernek álcázott vegyi termék.
  A mesterségesen előállított TFA-k (Trans Fatty Acid ) többsége  súlyosan mérgező.
A TFA-ban gazdag margarin szívinfarktust okoz.
Napi 5 g TFA fogyasztása 25%-kal növeli meg a koszorúér-betegség kialakulásának a kockázatát.
Csökkenti az erek rugalmasságát, ily módon is növeli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.
  Az irónia ott van, hogy jóllehet a margarin nem tartalmaz koleszterint, de ha ez a szervezetbe kerül,
a máj védekezésképpen fel fogja emelni a vér koleszterin-szintjét, tekintve, hogy a margarin egy ártalmas vegyi anyag.

A margarin négyféleképpen árt a szervezetnek:
 
  • Ahol az elektromos töltés nélküli margarin a szervezetbe kerül, ott leállítja az anyagcserét, és pangást okoz,
így a legkülönbözőbb szervi problémák állhatnak elő. Ekkor a máj védekezésképpen felemeli a vér koleszterin tartalmát, hogy azzal a margarin káros hatását csökkentse.
  • Mivel a margarinnak nincsen elektromos töltése, ha az a koszorúérbe kerül, azt az érfal visszalöki, mivel nem ismeri fel;
a margarin ott helyben lerakódik
  • A margarin felborítja a superhormonok egyensúlyát, ennek következtében a Prostaglandin 2 és a Thromboxan 2 kerülnek túlsúlyba.
Az előbbi érszűkületet, a másik pedig vércsomósodást fog előidézni, ami előrehaladott érelmeszesedés esetén szívinfarktust okozhat.
A margarin tehát nem annyira szívbarát, mint ahogy azt hirdetik.
  • Végül még a margarin kémiai rák-okozó is lehet, ha az immunrendszer le van gyengülve 70% alá.
(Ezt Joanna Budwig Nobel díjas német biokémikus fedezte fel a múlt század végén.)

 
  Meglehetősen ironikus, hogy a margarint azzal hirdetik, hogy nem tartalmaz koleszterint, aminek még akkor sem lenne jelentősége, ha azzal a margarin telítve lenne.  A margarinfogyasztás megalapozza egy húsz évvel későbbi kettes típusú cukorbetegség, valamint a metabolikus szindróma kialakulását...

  Bizonyos reklámokkal ellentétben egyszerűen nem igaz, hogy van olyan margarin, ami hatásaiban meghatározó tartalmú Omega 3-t tartalmazna.
Ha valaki szagolt már valaha Omega 3 kapszulát, vagy olívaolajat tartalmazó üveget az tudja, hogy elég 'markáns' illata van...
  De feltézelezzük, hogy a margarin gyártásánál az olívaolajok felhasználása révén, tartalmaznak Szuper Omega 3-t
(és egyes fajtákban hozzáadott, általában mesterséges vitaminokat), de mindezek olyan minimális mennyiségben fedezhetőek fel (nyomokban talán), hogy a margarin károsító hatásai mellett, érdemleges jótékony hatásuk nem nagyon,
vagy egyáltalán nincs.
Ezek inkább marketing fogásként lelhetőek fel az összetevők felsorolásban, mint realizmusként.

Felejtsük hát el a margarint,  ezzel tartozunk az egészségüknek.

  Biológiailag jobb a vaj, mint a margarin. A vaj ugyanis tejből készül, legalább 80 százalék tejzsírt tartalmaz, és benne van a tejben megtalálható összes zsírban oldódó vitamin.

  Ha valaki koleszterinmentesen akar táplálkozni, a margarin helyett használhatna folyékony olajat is, hiszen a növényi olajakban egyébként sincs koleszterin...





Add az iWiW-hezAdd a Facebook-hozAdd a Twitter-hez





Ugrás az oldal tetejére


 

Cool Text: Logo and Graphics Generator



Keresés a honlapon
Language - Sprache

Belépés
Naptár+Névnap
«  Március 2024  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Névnapi idézetek küldése...

Mini-Chat
Magyaro. hőtérkép
   Hőtérkép
Napi előrejelzés
          Időjárás előrejelzés
Friss Széltérkép
   Széltérkép
Földünk 3D-ben GPS

Copyright Ma a Jövőnkért Team © 2024 | Az oldal a uCoz rendszerben lett létrehozva