A margarinok története
A II. világháború során kezdtek növényi olajokból tömegesen margarint gyártani, mert olcsóbb volt és jobban eltartható,
mint a vaj és szilárdabb, mint az étolaj.
Később, a 70-es évektől, a koleszterinek és az érrendszeri betegségek közötti összefüggések felismerése után az állati zsiradékok kiváltására, az „egészséges táplálkozás” jegyében ugrott meg a fogyasztásuk.
Az volt az elképzelés, hogy ha az állati eredetű zsírsavakat növényi eredetűekre cserélik, akkor azok fogyasztása csökkenti majd a keringési és érrendszeri betegségek előfordulását.
Miért is van ez?
A margarint a legolcsóbb olajból állítják elő, tekintve, hogy abból a szappanfőzéshez hasonlóan mindent kilúgozunk.
Hátramarad egy természetellenes anyag, melyet Trans Fatty Acid (= transzzsírsav) néven ismert.
Hogy megsűrűsödjön, és ne tudjon megromlani, hidrogénezik, majd különböző vegyi ízesítők és színesítők hozzáadásával a vajhoz hasonlóvá teszik.
Így készül a margarin, ami végülis egy élelmiszernek álcázott vegyi termék.
A mesterségesen előállított TFA-k (Trans Fatty Acid ) többsége súlyosan mérgező.
A TFA-ban gazdag margarin szívinfarktust okoz.
Napi 5 g TFA fogyasztása 25%-kal növeli meg a koszorúér-betegség kialakulásának a kockázatát.
Csökkenti az erek rugalmasságát, ily módon is növeli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.
Az irónia ott van, hogy jóllehet a margarin nem tartalmaz koleszterint, de ha ez a szervezetbe kerül,
a máj védekezésképpen fel fogja emelni a vér koleszterin-szintjét, tekintve, hogy a margarin egy ártalmas vegyi anyag.
A margarin négyféleképpen árt a szervezetnek:
- Ahol az elektromos töltés nélküli margarin a szervezetbe kerül, ott leállítja az anyagcserét, és pangást okoz,
így a legkülönbözőbb szervi problémák állhatnak elő. Ekkor a máj védekezésképpen felemeli a vér koleszterin tartalmát, hogy azzal a margarin káros hatását csökkentse.
- Mivel a margarinnak nincsen elektromos töltése, ha az a koszorúérbe kerül, azt az érfal visszalöki, mivel nem ismeri fel;
a margarin ott helyben lerakódik
- A margarin felborítja a superhormonok egyensúlyát, ennek következtében a Prostaglandin 2 és a Thromboxan 2 kerülnek túlsúlyba.
Az előbbi érszűkületet, a másik pedig vércsomósodást fog előidézni, ami előrehaladott érelmeszesedés esetén szívinfarktust okozhat.
A margarin tehát nem annyira szívbarát, mint ahogy azt hirdetik.
- Végül még a margarin kémiai rák-okozó is lehet, ha az immunrendszer le van gyengülve 70% alá.
(Ezt Joanna Budwig Nobel díjas német biokémikus fedezte fel a múlt század végén.)
Meglehetősen ironikus, hogy a margarint azzal hirdetik, hogy nem tartalmaz koleszterint, aminek még akkor sem lenne jelentősége, ha azzal a margarin telítve lenne. A margarinfogyasztás megalapozza egy húsz évvel későbbi kettes típusú cukorbetegség, valamint a metabolikus szindróma kialakulását...
Bizonyos reklámokkal ellentétben egyszerűen nem igaz, hogy van olyan margarin, ami hatásaiban meghatározó tartalmú Omega 3-t tartalmazna.
Ha valaki szagolt már valaha Omega 3 kapszulát, vagy olívaolajat tartalmazó üveget az tudja, hogy elég 'markáns' illata van...
De feltézelezzük, hogy a margarin gyártásánál az olívaolajok felhasználása révén, tartalmaznak Szuper Omega 3-t
(és egyes fajtákban hozzáadott, általában mesterséges vitaminokat), de mindezek olyan minimális mennyiségben fedezhetőek fel (nyomokban talán), hogy a margarin károsító hatásai mellett, érdemleges jótékony hatásuk nem nagyon,
vagy egyáltalán nincs.
Ezek inkább marketing fogásként lelhetőek fel az összetevők felsorolásban, mint realizmusként.
Felejtsük hát el a margarint, ezzel tartozunk az egészségüknek.
Biológiailag jobb a vaj, mint a margarin. A vaj ugyanis tejből készül, legalább 80 százalék tejzsírt tartalmaz, és benne van a tejben megtalálható összes zsírban oldódó vitamin.
Ha valaki koleszterinmentesen akar táplálkozni, a margarin helyett használhatna folyékony olajat is, hiszen a növényi olajakban egyébként sincs koleszterin...
Ugrás az oldal tetejére