Jelen vannak | Online összesen: 1 Vendégek: 1 Felhasználók: 0
Vendégek
3.235.42.157 |
|
| | |
|
A Stevia története
A Stevia egy Paraguayban és
Brazília déli részén őshonos növény, édes ízéért felelős hatóanyaga a ma ismert
legerősebb édesítőszer. A dél-amerikai őslakosok által Khaa Jee-nek (Édes
levél) nevezett növény a köztudatba Stevia (Stevia rebaudiana bertoni) néven
vonult be. A paraguay-i Guarani indiánok az őserdőben gyűjtött növényt
évszázadok óta használták édesítésre, étvágycsillapításra, bőrbetegségek
(dermatitis, eczema, seborrhoea) ellen és vágási sebek gyógyítására is, mert gyorsan
hat, különösebb forradási heg nélkül, de előszeretettel rágták a levelét
pusztán édes íze miatt is. A 16. században a spanyol
hódítók is felfigyeltek a steviára, de "névadó tudományos"
vizsgálatokat 1889-ben, Moises Santiago Bertoni olasz természettudós és Rebaudi
paraguay-i kémikus végzett rajta. Kimutatták, hogy a Stevia hatóanyaga 300-szor
édesebb a cukornál. Egy darabka levél, alig néhány négyzetmilliméter nagyságú,
képes akár egy óráig is édesen tartani szánk ízét; 1-2 kis levél képes egy erős
kávét vagy teát megédesíteni. Az 1900-as évektől beindult a növény
mezőgazdasági termesztése, így a Stevia már nem csak a lelőhelyén élő
bennszülöttek édeskéje lett. Nem kellett sok idő, hogy a világ minden táján
felfigyeljenek erre az érdekes édes levelű növényre. 1931-ben, Franciaországban
két kémikusnak sikerült izolálnia azt az összetevőt, amely a Stevia édes ízéért
felelős, az így kinyert finom kristályos fehér port pedig stevioside-nak
nevezték el.
Az 1950-es évek végén Japánban
is elkezdték termeszteni a növényt, ahol hamarosan a legkedveltebb alternatív
édesítőszer lett. Az egészséges táplálkozásra nagy gondot fordító japánok a
60-as évektől fokozatosan betiltották vagy szigorúan korlátozták a különböző
mesterséges édesítőszereket (pl. aszpartam) és ezek helyét a Stevia vette át az
élelmiszeriparban, minek következtében Japán mára a világ legnagyobb Stevia
fogyasztójává vált. A szokásos háztartási
édesítőszer szerepe mellett a jégkrémtől a süteményeken, a rágógumin és az
üdítőkön át egészen a különböző tengeri halakig a legkülönbözőbb élelmiszereket
édesítik vele. Az elmúlt 40 évben-Japánban rengeteg átfogó kutatást végeztek,
melyek kimutatták, hogy a Steviának semmiféle toxikus hatása nincsen (még nagy
dózisban fogyasztva sem), ugyanakkor jótékony hatással van a vérnyomásra, a
vércukorszintre, az emésztésre, különböző bőrbetegségekre, segít megelőzni a
fogszuvasodást és az elhízást is megakadályozza.
Mára a Stevia világszerte
elterjedtté vált, az USA-ban, Kanadában, Kínában, Malajziában, Izraelben,
Európa számos országában (Franciaország, Németország, Svájc, Hollandia, stb.)
termesztik és fogyasztják. Az intenzív édes ízért felelős steviol glycoside-ok,
az aszpartámmal ellentétben, főzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlanak le,
így a Stevia a cukor teljes körű helyettesítője lehet
A stevia levél
gyógyhatásai
Cukorbetegség: Cukorbetegek is biztonságosan
fogyaszthatják, mivel nem emeli meg a vércukorszintet, valamint fogyókúrázók
számára is kiváló segítség a felesleges kilók leadásához, mivel a fő steviol
glycoside-ok különösebb lebontás nélkül emésztődnek, így kalória-értékük
elenyésző! Tudományos kutatások azt is
kimutatták, hogy a Stevia rendszeresen fogyasztva képes a vércukorszintet
szabályozni, ez természetesen nem jelenti azt, hogy helyettesítheti a
hagyományos kezeléseket, de amellett alkalmazva sokat segít a cukorbetegség
kontrollálásában!
Magas vérnyomás: Más kutatások kimutatták, hogy a
Stevia csökkenti a magas vérnyomást, miközben a normális vérnyomást
változatlanul hagyja, tehát egészséges embereknél nem okoz vérnyomáscsökkenést.
Fog- és ínyápolás: Antibakteriális hatása és
kedvező ásványianyag-tartalma miatt kiválóan alkalmas a fogszuvasodás és egyéb
szájbetegségek megelőzésére, gyógyítására. Előnyös tulajdonságai miatt számos
országban fogkrémet és szájöblítőszert is készítenek a felhasználásával,
melyeket sikeresen használnak ínybetegségek és fogfájás kezelésére!
Emésztés: A Stevia javítja az emésztést és
a bélműködést, megnyugtatja a túlterhelt gyomrot, így segíthet kisebb
rosszullétek elmulasztásában. Erős gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmazható
Candida kezelésére is. A legjobb hatást tea vagy
valamilyen egyéb folyadék formában fogyasztva érhetjük el.
Bőrápolás: Mind külsőleg, mind pedig
belsőleg alkalmazva alkalmas különböző bőrbetegségek (acne, dermatitis, eczema,
seborrhoea, stb.) gyógyítására. Megvéd a bőr korai öregedése ellen, azt fiatalossá
és rugalmassá varázsolja! Kisebb sebek, horzsolások kezelésére néhány csepp Stevia
oldatot csepegtethetünk a sérült bőrfelületre, így a fájdalom gyorsan
megszűnik, és a seb is sokkal hamarabb fog meggyógyulni!
Fogyás, súlycsökkenés. Amellett, hogy gyakorlatilag
nulla kalóriát tartalmaz, képes csökkenteni az édességek és a zsíros ételek
utáni vágyat is! Kutatások kimutatták, hogy az éhségérzetet is jelentősen
csökkenti, édesszájúak korlátlanul fogyaszthatják anélkül, hogy fölös kilók
lerakódásától kellene tartaniuk, 20 perccel az étkezések előtt fogyasztva pedig
sokkal hamarabb fogunk telítettségérzetet érezni!
Függőség kezelése: A tapasztalatok azt mutatják,
hogy Stevia segíthet különböző függőségek leküzdésében is, rendszeresen
fogyasztva csökkenti a dohányzás, alkohol illetve az édességek utáni vágyat! Forrás→
Ugrás az oldal tetejére
| |
| | |
|
Magyaro. hőtérkép | |
Napi előrejelzés | |
Friss Széltérkép | |
|