Előző írásunkban szó esett arról, hogy mennyire károsak a transzzsírsavak, amelyeket érdemes nagy ívben elkerülni.
Alternatívaként a margarin helyett néhány dolgot szeretnék ajánlani; persze nem meglepő, hogy azok a termékek, amelyekkel kiváltható a margarin, jóval drágábbak.
(Ha esetleg valakiben felmerül a kérdés, hogy 'miért van ez így?' - arra azt válaszolnám, hogy a mai gazdasági helyzetben egy átlag magyar család megnézi, hogy mit mennyiért vásárol.
Mármost, ebből kiindulva, ha a természetes, nem műanyagokkal telerakott termékek többe kerülnek, valószínűsíthető, hogy az olcsóbb termékekre nagyobb lesz a kereslet.
Ha az olcsóbb termék olyan elváltozásokat okoz a szervezetben, amivel orvoshoz kell fordulni, és ne adj isten, gyógyszert szedni a tünetek enyhítésére, az külön 'jó',
hiszen ezzel az élelmiszeripar mintegy fellendíti a gyógyszeripart is... Elgondolkodtató, nem?! Pl. miért kerül sokkal többe 1 kg barna cukor, mint 1 kg fehér, aminek az előállítási költsége magasabb?!)
Alternatívák a margarin kiváltására:
- kókuszzsír
Összetétel:
Szerves tiszta kókusz olaj/zsír, közepes lánchosszúságú telített zsír, transzzsírsav-mentes telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokat is tartalmaz.
Felhasználás:
Sütéshez-főzéshez, süteményhez, hidegen vaj helyett, szendvicsekhez és külsőleg (bőrápolásra). Stabil szerkezetű; sütésnél nem keletkezik benne méreganyag.
Főleg laurinsavat tartalmaz, alacsony vitamin és nyomelem tartalom. A laurinsav immunerősítő hatású (anyatejben található).
Ajánlott: Gyomor és epebetegség, diabetes, Candida, immungyengeség, fogyás, bőr probléma esetén.
A Candida gomba kezelése mellett a további előnyei:
- Immunerősítő;
- Segíti a fogyást és javítja a pajzsmirigy alul-működést;
- Gomba, baktérium és vírusölő de a bélflóra baktériumait
nem bántja;
- Szív és érrendszeri betegségek megelőzése;
- Segíti a tápanyagok felszívódását;
- Javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a
glikémiás indexet;
- Nem emeli a rossz koleszterin szintet;
- Máj epe gyomor és bélbetegségeknél csak ez a zsírt
ajánlott;
- Ízletesebbé teszi az ételt, mert zsír ezért a fűszerek
íze jobban érvényesül az ételekben;
- Könnyen beilleszthető a napi használatba;
- Igazi energia bomba ezért serkentő szer helyett is
használható (kávé stb.);
- Kiváló haj és bőrszépítő anyag
Kókuszzsír használata a következő esetekben kimondottan előnyös:
Májbetegségek, krónikus hasnyálmirigy gyulladás,gyulladásos bélbetegségek, Hyperthyreosia, Coeliákia és felnőtt kori sprue, Hyperacid krónikus gastritis, Peptikus fekély, Rövidbél-szindróma,
Poliszisztésztémás autóimmun kórképek, Szisztémás lupus, erythematosus, Dumping-szindróma, Muciviscidosisban, Nyirokszállítás gátoltsága. Öregségi foltok, AIDS/HIV,
Ízületi gyulladás és merev ízületek, Lábgombásodás, Baktérium és vírusfertőzések, Felfekvés, Pattanások, Test és lábszag, Kelések, Szoptatás, Zúzódások, Égések, Bursitis, Candida fertőzés,
Cserepes ajkak, Bárányhimlő, Ajakherpesz, Krónikus fáradtság szindróma, Megfázás, Hideg kezek és lábak,Vastagbélgyulladás ,Vastagbél betegségek, Székrekedés, Crohn betegség,
Vágások és sebek, Korpa, Cukorbetegség, Pelenka kiütések, Bélproblémák, Száraz és kirepedezett bőr, Fülgomba, Fülgyulladás, Fülzsír, Ekcéma, Herpeszek, Fibromyalgia, Influenza,
Epehólyag gyulladás, Hajbalzsam, Fogínygyulladás, Ínygyulladás és fogszuvasodás, Aranyér, Hipoglikémia, Hipotiroizmus, Immunrendszer, Gyomorrontás, Szájszag, Álmatlanság,
Bélparaziták, Vese problémák, Libidó problémák, Máj problémák, Májfoltok, Hányás, hányinger, Vírusos fertőzések, Alultápláltság, Elhízás, túlsúly, osteomalacia, Súlyproblémák, Bőrgomba,
Csontritkulás, Terhességi csíkok, Körömgomba és lábgomba, Leégés, Ráncok, Gombás fertőzés, (A felsorolás nem teljes) Forrás